top of page

Jauni Introductie

Welkom op de Jauni introductie pagina. Jullie hebben net te horen gekregen dat jullie baby geelzucht heeft. Om dit tegen te gaan gaat jullie baby fototherapie krijgen. Voor fototherapie gebruikt jullie ziekenhuis Jauni. Hieronder staat informatie over Jauni. Lees dit rustig door om een eerste indruk te krijgen van Jauni, geelzucht en wat jullie te wachten staat. Vragen? Stel ze aan de verpleegkundige.

Wat is geelzucht?

Jullie baby heeft geelzucht. Dit overkomt veel pasgeboren baby's en is niet schadelijk als het goed behandeld wordt. Geelzucht ontstaat doordat er te veel bilirubine in het bloed zit. Bilirubine is niet schadelijk, iedereen heeft het in zijn of haar lichaam. Het is een geel stofje en verlaat het lichaam door te plassen of poepen. Dit is waarom je plas geel is.  
  
Je baby heeft te veel bilirubine in zijn of haar bloed. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Vraag je arts wat de oorzaak is voor de geelzucht van je baby voor extra ondersteuning. Geelzucht komt vaker voor bij pasgeboren baby's. Als het op tijd behandeld wordt is het niet schadelijk. Het doet ook geen pijn. 
   
Je baby krijgt therapie tegen geelzucht. Deze therapie heet fototherapie. Fototherapie werkt door blauw licht op de huid te schijnen. Hierdoor kan je baby de bilirubine makkelijker uitplassen of uitpoepen. Door de bilirubine uit te plassen of te poepen, daalt het bilirubinegehalte in het bloed. Hierdoor wordt je baby weer gezond.  

P1010827.00_14_26_17_edited.jpg

Een baby krijgt fototherapie met Jauni.

Hoe gaat de therapie in zijn werk?

Om geelzucht tegen te gaan heeft jullie baby fototherapie nodig. Fototherapie is een therapie waarbij blauw licht op de huid wordt geschenen. Het doel van de therapie is de hoeveelheid bilirubine in het bloed omlaag te laten gaan. 

 

De therapie 

Het blauwe licht blijft 24 uur per dag aan. Hier heeft jullie baby geen last van. De therapie doet ook geen pijn.

Tijdens de therapie met Jauni kan je zoals normaal voor je baby zorgen. Bijvoorbeeld: je kan zelf luiers verschonen, je mag je baby optillen en knuffelen, en kan makkelijk zelf voeding geven. Jullie en jullie baby merken dus heel weinig van de therapie met Jauni.

 

Testen 

Tijdens de therapie wordt de hoeveelheid bilirubine in het bloed gemeten. Dit gebeurt door bloed te prikken en dit te onderzoeken. Het wordt ook gebruikt om te bepalen wanneer de therapie geslaagd is. Vraag aan je arts of verpleegkundige hoe vaak de bilirubine gemeten wordt. 

 

Einde van de therapie 

Meestal duurt de therapie 36 tot 48 uur. De arts bepaald wanneer de therapie voorbij is. Dit zal hij of zij doen door te kijken naar de hoeveelheid bilirubine in het bloed. 

F5.png

Mama staat met haar baby, terwijl baby fototherapie krijgt met Jauni.

Wat is Jauni?

Jauni is een apparaat wat gebruikt wordt voor fototherapie. Jauni is zo gemaakt dat jullie en jullie baby nauwelijks door hebben dat er iets aan de hand is. De blauwe lampjes voor de fototherapie zitten namelijk in de romper. Hierdoor heeft jullie baby geen last van het blauwe licht. En de romper is ook comfortabel. Jauni is ook heel makkelijk te gebruiken. Hierdoor kunnen jullie zelf voor jullie baby zorgen. Luiers verschonen, voeding geven, knuffelen, en al het andere kan gewoon doorgaan. Daarnaast kan je heel gemakkelijk de batterij verwisselen, of je baby een schone romper aan doen. De verpleegkundige legt zometeen uit hoe Jauni exact werkt. Hieronder staat alvast een beetje informatie. En we hebben ook een app. De app ondersteund jullie terwijl je baby therapie krijgt met Jauni, bijvoorbeeld met uitleg en foto's. Download de app hier.

Jauni

Zoals je ziet komt het blauwe licht uit de romper. Maar hoe kan dat? In de romper zit de Dual Light Pad. Dit is een soort harnasje van zacht siliconen voor op de rug en buik. Hierin zitten de blauwe lampjes voor de fototherapie. Door het zachte siliconen buigt de Dual Light Pad mee met de vorm van jullie baby's lichaam, en blijft jullie baby comfortabel.

De lampjes gaan aan doordat de Dual Light Pad verbonden is met een batterij. Die zit in de Yellow Box. De Dual Light Pad en Yellow Box zijn verbonden via de gele kabel. Bij Jauni horen 2 batterijen en een oplader, zodat je zelf de batterij kan verwisselen en opladen.

Er hoort ook een gebruiksaanwijzing bij, om alle informatie goed in op te zoeken. Voorzin zitten plaatjes met uitleg over de belangrijkste dingen. En bij de rompers krijg je een Yellow Box tas, om de Yellow Box in te doen als je moet lopen. 

P1010827.00_16_13_19.Still070B3.jpg

De luier van een baby wordt verschoond. Ondertussen krijgt de baby fototherapie met Jauni.

j11.jpg

Boven: de romper met erin de Dual Light Pad. Uit de romper loopt de gele kabel naar de Yellow Box.

Onder: alle onderdelen van Jauni in de doos.

20231009 System Kit.jpg

De app

Bij Jauni hoort een app. De app ondersteund jullie terwijl jullie baby therapie krijgt met Jauni. Bijvoorbeeld met informatie, uitleg en handige tips. Download de app hieronder, en vraag de verpleegkundige een account voor jullie aan te maken.

proxy-image-3.png
bottom of page